Over de Drakenboot

Een drakenboot is een soort open kano  waarin maximaal 8 peddelaars zitten. Daarnaast zijn er een stuurman/vrouw en een trommelaar aan boord. Naast het competitieve element van de wedstrijd, vormen de  drakenboten een prachtig gezicht varend op dit binnenmeer. Samen met het trommelaars, welke de maat aangeven, zorgt dit voor een waar festijn. Uiteraard zal de omgeving van de race worden aangekleed met diverse activiteiten en kunt u vanaf de waterkant genieten van een drankje en een hapje.

Waar komt het Drakenboot varen vandaan ?

Drakenboot varen is een Chinese traditie die dateert uit de vierde eeuw voor onze jaartelling. De legende gaat dat een door het volk geliefde staatsman genaamd Qu Yuan door de koning uit zijn hoge ambt werd ontzet. Uiteindelijk pleegde hij uit protest tegen zijn verbanning zelfmoord door zich te verdrinken in een rivier. Om te voorkomen dat het lichaam door de vissen zou worden verslonden, sloegen vrienden en lokale vissers met hun peddelbladen hard op het water en gooiden rijstknoedels in het water als voedsel voor zijn geest. Enkele dagen later rapporteerde een man dat hij Qu Yuan’s geest had ontmoet, die hem vertelde dat de rijst opgenomen was door een draak die zich vlak onder de oppervlakte schuil hield.

Zo kwam het dat ieder jaar daarna, de Chinezen zijn dood uit protest herdenken door het houden van een drakenboot festival, waarbij het slaan op de trommel het verjagen van de vissen symboliseert. Uiteindelijk verspreidde het festival zich langs de kust en verder over de riviergemeenschappen van China. Via zuid oost Azië, bereikte het Japan, alwaar in 1655 de eerste wedstrijden in Nagasaki werden gehouden. En nu, in 2002 dus ook in Bergen op Zoom!

Kortom,

Een uniek en afwisselend programma in teamverband met een ‘kop en een staart’ op een unieke locatie waar het nodige publiek op af zal komen !  Wanneer u meer informatie wil over dit prachtige evenement kunt u een e-mailtje sturen naar info@bergsedrakenbootrace.nl

.